Pedrouzo

4 juni 2017 - Pedrouzo, Spanje

'Nu komt het moeilijkste van de hele Camino', zegt een Duitse jongen terwijl hij de kastjes opentrekt. We begrijpen direct waar hij het over heeft. Het leven van een pelgrim, laten we de wandelaars voor het gemak maar even zo noemen, het leven van een pelgrim is de eerste helft van de dag heel eenvoudig. Je staat op, tamelijk vroeg, pakt je spullen bij elkaar en gaat op pad. En zo ben je van zes tot pak hem beet één uur onder de pannen. Tegen enen ben je aangekomen. Dan zorg je voor een slaapplek, je neemt een douche, doet de was en eet je lunch .
Ondertussen begint het te knagen. Ga je het avondeten zelf koken, of neem je genoegen met het 'Menu de Peregrino' zoals dat door de herberg wordt aangeboden? Zelf koken is natuurlijk veel cooler, maar ook veel ingewikkelder. Je moet er achter ziet te komen hoeveel kookspullen de keuken heeft. Daar is geen pijl op te trekken. We hebben keukens gezien waar alles beschikbaar was, maar ook eens een keuken met vier elektrische putten, een zee aan kastruimte en twee prachtige mengkranen en een grote koelkast, maar helaas zonder pannen, borden en bestek. Eten koken kón in theorie wel, maar was praktisch onmogelijk. Hoe dan ook, als je eenmaal weet welke potten en pannen, borden en bestek er zijn, moet je op zoek naar een winkel. Meestal is dat een soort buurtwinkel waar je kijkt tussen de beschikbare etenswaren wat ook nog eens gemakkelijk te maken is. 'Wat dacht je van spaghetti?' 'Zijn er ook tomaten?' 'O, kijk eens, witte bonen, ook lekker!' Dan, als het gelukt is aan de mevrouw achter de toonbank duidelijk te maken dat je vier plakken ham, vier plakken kaas, één grote tomaat, één ui en een stokbrood wilt, terug naar de herberg. Want daar moet je, samen met nog drie of vier andere mensen, op vier pitten, met in totaal vijf braadpannen, je maaltijd klaarmaken, opeten en afwassen. Afdrogen is meestal niet mogelijk, er is geen vaatdoek. Bijna altijd zijn er wel vorken, maar nagenoeg geen messen, een vergiet is een zeldzaamheid en het snijplankje moet eerst goed worden afgeschaafd voordat je je ui gaat snijden. Goed bakken is dus belangrijk, want dat doodt de bacteriën en desinfecteert de pannen. Maar, echt waar, het eten smaakt heerlijk en het is ook best wel gezellig om zo te improviseren.
We scheppen op en zoeken een plekje in de tuin, in de zon. Een glas bier erbij en we kunnen er weer een dag tegen. We zijn blij met onze omstandigheden. Hier zitten we dan toch maar, op het Spaanse platteland in de zon, een beetje moe maar voldaan. Een heerlijk overzichtelijk leven, want morgen gaat het weer precies zo. Misschien maken we het onszelf morgen wel gemakkelijk en nemen we weer een keer het pelgrimsmenu. Ook wel eens​ lekker...

Foto’s

2 Reacties

  1. Hilly Harder:
    4 juni 2017
    Fijne Pinksterdagen en een lekker Pelgrimsmenu eten!
    Succes verder...
    Liefs uit Borne...
  2. Thea Poort:
    4 juni 2017
    Fijne pinksteren voor jullie, en heel veel succes maar weer samen...x